Vad är ett betalkort 2017-12-04T09:15:17+00:00

Vad är ett Betalkort

Vad är betalkort? Ett betalkort är ett kort du kan använda att betala varor och tjänster med. Många gånger kan det kännas smidigt att ha en extra betallösning ifall man vill göra ett större inköp, eller får en oplanerad utgift. Kortet kan bland annat användas för att ta ut kontanter i bankomat och handla i butiker eller i webshoppar. Kortet kan användas både i Sverige och utomlands. Precis som med kreditkort har betalkort olika kreditnivåer, och summorna kan i variera mycket mellan olika leverantörer. Man kan också ha flera olika betalkort kopplade till ett konto, vilket kan vara praktiskt för till exempel en familj eller ett företag.

Skillnaden mellan betalkort och kreditkort kan ibland kännas oklar, men framförallt handlar det om hur man betalar tillbaka och hanterar sin skuld. Med kreditkort har man ofta flera olika alternativ för återbetalning. Man kan till exempel betala månadsvis, eller delbetala sin skuld under en längre period – då oftast med ränta. Med betalkort får man en månadsfaktura och skulden ska allt som oftast betalas med 30-45 dagars mellanrum. Om fakturan inte betalas i tid kan då pengarna dras direkt ifrån ditt bankkonto, eller så kan kortet spärras. Med betalkort tillkommer också avgifter så som årsavgift, ränta på sena betalningar, kortavgift och avgift för kontantuttag.

Då det finns en mängd olika betalkort att välja mellan är det viktigt att man tar sig tid att jämföra de olika betalkorten som finns på marknaden, och fundera på vad man har för behov av kredit och förmåner.

Precis som med kreditkort kan man ansöka om betalkort med olika typer av förmåner, till exempel finns det betalkort som är knutna till olika typer utav försäkringar bensinstationer, restaurangkedjor och hotell. För att ansöka om betalkort måste man vara myndig och inte ha några betalningsanmärkningar. Många kort kräver också att man kan uppvisa en viss årslön.

Nyhetsbrev från Kreditkortbyte
Få våra bästa tips och nyheter direkt till din e-post, det är gratis!